Ankkurointimassa – kysymykset ja vastaukset

ESSVE:llä on laaja valikoima ankkurointimassoja pysyvään ja vahvaan asennukseen. Olemme keränneet tähän usein kysyttyjä kysymyksiä ja vastauksia kemiallisista ankkureistamme.

När ska jag använda ankarmassa?

Ankarmassa (kemankare) är en kemisk infästning som är perfekt för förankring i håldäckselement, natursten, betong, håltegel, tegel, murverk och lättbetong. Montaget blir permanent och extremt hållfast.

Ju större monteringsdjup, desto högre bärförmåga. Ankarmassa rekommenderas när det finns risk för att en expander spräcker betongen, eller helt enkelt inte fungerar – t ex vid infästning av räcke på kanten av en balkongplatta.

Finns risk för missfärgning?

Finns det risk för missfärgning på fasad/natursten vid applikation med ESSVE’s ankarmassor? Erfarenhet visar att ESSVE ECM och ESSVE ONE-ICE har minimal risk för missfärgning av fasad-/natursten. Övriga ankarmassor i vårt sortiment kan fungera, men vill man vara helt säker på att massan inte missfärgar bör man testa på den specifika stenen i fråga och helst vänta 1-2 veckor för att vara helt säker på resultatet.

Hur mycket ankarmassa behöver jag för mitt montage?

Vi har gjort det enkelt för dig! Ladda ner vår åtgångstabell i Excel och fyll i parametrarna som anges så får du längst ner i dokumentet svar på hur många patroner ankarmassa du behöver köpa för ditt montage.

Vad är ankarmassa?

Gemensamt för alla ankarmassor är de består av två komponenter som härdar till en hård massa när de blandas. Kemankare levereras vanligtvis i patroner, med de två komponenterna i två separata behållare. När massorna pressas ut ur patronen går den genom ett blandarrör som mixar ihop komponenterna till den färdigblandade massan. När man sprutar ut massan är det viktigt att man först tar ett par pumptag, tills man ser att massan är väl blandad, innan man börjar använda massan i infästningshålet. Om massan inte är blandad härdar den inte.

Funkar ankarmassa i både hammarborrade och kärnborrade hål?

Vissa massor får användas i vattenfyllda hål, medan andra massor inte tål vatten, eftersom det späder ut massorna. I princip kan alla massor användas i hammarborrade hål, medan endast ett fåtal kan användas i kärnborrade hål. Detta eftersom kärnborrningen ger släta ytor som ankarmassorna har svårt att greppa i. Den tillåtna användningstemperaturen skiljer sig också olika mellan olika ankarmassor, vilket man bör ha i åtanke t. ex vid montage på solvarma väggytor eller i varma fabrikslokaler.

Många faktorer påverkar ankarmassan

Det är många faktorer som kan påverka ankarmassan, så det är viktigt att läsa materialet från leverantören. Gängstänger levereras elförzinkade, varmförzinkade och rostfria. Även armeringsstänger är tillåtna att användas ihop med vissa massor.

I vilka applikationer används ankarmassa?

Ankarmassa används för att fästa t ex pinnbult, gängstång, armeringsjärn, för montage av: Maskiner, stålbalkar, master, pelare, eftermonterade armeringsjärn, fasader, balkonger, flaggstänger, fönstergaller, antenner, grindar, konsoler, markiser, påkörningsskydd, räcken, stolpskor, trappor eller infästning med små avstånd.

altanbelysning essve hideatile

När ska jag använda vilken produkt?

ESSVE ECM

Prisvärd, stark ankarmassa. Lämplig ur miljösynpunkt. Perfekt för lättbetong (porösa material) och fasad sten.

ESSVE ONE

En starkare massa lämplig för betong (sprucken och osprucken), murverk och fasadsten. Mångsidig ankarmassa som löser de flesta montage.

ESSVE ONE-ICE

Snabbhärdande version av ESSVE ONE för montage i låga temperaturer ner till -20° C.

ESSVE HY

Extremt stark hybridmassa för de mest krävande montagen i sprucken och osprucken betong som broar. kranar, traverser, vatten-/hamnmontage och kemiskt utsatta applikationer. Används även för påbyggnadskonstruktioner (eftermonterade armeringsjärn)

Tillåten last och teknisk data

För beräkning av annan betongkvalitet, andra kant- och inbördes avstånd, vänligen använd beräkningsprogrammet ESSVE CS eller kontakta vår tekniska support.

Ladda ner guiden
By clicking 'Accept All' you consent that we may collect information about you for various purposes, including: Statistics and Marketing